SchuldsaldoverzekeringInfo.be

Geen officiële verplichting

Een schuldsaldoverzekering is vandaag de dag niet meer verplicht, maar wordt wel vaak aanbevolen. Het is bovendien niet verplicht om een schuldsaldoverzekering af te sluiten bij de bank waar u een lening of hypotheek heeft afgesloten. Als u leent bij uw grootbank kan u bijvoorbeeld nog steeds bij een prijsvechter als Beobank uw schuldsaldoverzekering nemen.

In de praktijk vaak wel verplicht

Toch kan uw bankier u verplichten om een schuldsaldoverzekering af te sluiten, zonder dat de wet dit officieel onderschrijft (de meeste banken en verzekeringsmaatschappijen zullen dit ook daadwerkelijk doen). Dit is uiteraard een voorzorgsmaatregel die de bank in dat geval neemt om zichzelf te beschermen tegen het risico dat de gegeven lening niet afbetaald kan worden. Bijvoorbeeld door het feit dat iemand komt te overlijden. Hoe dan ook, zelfs in dit geval kan de bank u geen verzekeringsmaatschappij opleggen waarbij u de verzekering dient af te sluiten.

Bij de bank of niet?

Toch is het vaak in uw eigen belang om uw schuldsaldoverzekering af te sluiten bij de verzekeringsmaatschappij van de bank. Dit hangt samen met de lening zelf die u aangaat. Een vaak gehanteerde praktijk binnen de bankwereld is namelijk het aanbieden van een goedkope rente op deze lening indien u aan een aantal voorwaarden wenst te voldoen. Eén van deze voorwaarden (naast het tevens afsluiten van een brandverzekering, storten van het loon bij deze bank,...) kan bijvoorbeeld het afsluiten van een schuldsaldoverzekering bij de verzekeringsmaatschappij van de bank.

Toch zijn er ook stemmen die beweren dat de premies bij de bank vaak duurder zijn dan bij de traditionele verzekeringsmaatschappijen of een verzekeringsmakelaar. Deze werkt namelijk met verschillende maatschappijen tegelijk en kan dus de verschillende opties aan u voorleggen. U grondig laten informeren door diverse instanties is dus het devies in deze.